• 25 FEB 20

    Són les meves genives propenses a patir periodontitis?

    Esbrina si formes part d’algun dels grups de població més susceptibles a tenir problemes de genives

    No tots som iguals ni les malalties ens afecten de la mateixa manera. Un de cada tres espanyols té problemes periodontals, coneguts com gingivitis i periodontitis. En el primer cas, les genives s’inflamen i sagnen; i en el segon, a més a més, la geniva i l’os es destrueixen i les dents podrien acabar caient. Aquestes malalties afecten més a uns grups de població que a uns altres. Si pertanys a algun d’ells, les teves genives seran més propenses a patir periodontitis. 


    • Fumadors: Per un fumador, el risc de patir periodontitis és tres vegades més alt en comparació amb la població no fumadora. A més, progressa amb més rapidesa i el seu diagnòstic és més complex. Les genives dels fumadors no només tenen més bactèries patògenes, sinó que també presenten menys defenses davant el seu atac ja que reben una menor aportació sanguínia i d’oxigen. Per acabar, el tabac emmascara els símptomes de la malaltia periodontal, és a dir, les genives semblen sanes a simple vista, però no ho estan, cosa que fa que el problema es detecti quan ja està molt avançat.


    • Diabètics: Els diabètics tenen fins a tres vegades més risc de patir periodontitis i que aquesta progressi més ràpid. També són més propensos a patir altres problemes bucals, com infeccions per fongs, boca seca o xerostomia; símptoma d’ardor bucal i una pitjor curació de les ferides.


    • Persones amb molt estrès: Les persones amb nivells d’estrès elevats tenen el doble de probabilitats de patir malaltia periodontal que aquelles amb un estrès mínim i bones habilitats per suportar-lo. El cortisol, conegut com l’hormona de l’estrès, pot generar inflamació en diferents punts del nostre cos, el que propicia un risc més alt de la malaltia periodontal.


    • Embarassades: Aproximadament el 60 % de les dones pateix inflamació de les genives (gingivitis gravídica o de l’embaràs) durant la gestació.  Acostuma a passar entre el tercer i vuitè mes, i a desaparèixer després del part. És important prevenir-la i tractar-la ja que la meitat de les embarassades pateixen gingivitis i pot empitjorar el seu estat a periodontitis.


    • Dones menopàusiques: La menopausa és un període en el que les genives de la dona són més susceptibles a les malalties periodontals com a conseqüència de la reducció de certes hormones, que fa que les glàndules salivals generin menys saliva i que, per tant, la boca estigui més seca i desprotegida. Aquesta sequedat bucal també sol estar potenciada, a més, per la ingesta de certs medicaments. En aquesta etapa de la dona són habituals la gingivitis descamativa (genives vermelloses i amb dolor) i la gingivoestomatitis postmenopàusica (genives brillants i seques, amb fàcil sagnat).


    • Persones amb certa medicació continuada. La ingesta freqüent de certs medicaments pot afectar a la salut de les genives. Per una banda, prendre anticonceptius orals està associat a un augment de la inflamació de les genives que, tot i que no sol ser intensa, si que pot causar danys irreversibles si és prolongada. Per altra, l’ús d’antiinflamatoris, corticoides i anticoagulants poden produir un sagnat anormal a les genives.


    Si formes part d’algun d’aquests grups de risc, et recomanem que extremis la teva higiene oral diària i que estiguis atent als primers senyals de malaltia periodontal, com poden ser la inflamació o sagnat de genives. Visitar al teu dentista periòdicament és una bona manera de prevenir-la.


    + info: Com puc saber si les meves genives estan malaltes