• 17 GEN 18

    Salut bucodental i embaràs: que la maternitat no et costi una dent

    La gingivitis gravídica, el granuloma de l’embaràs, l’augment de la probabilitat de càries i la periodontitis, entre els principals riscos

    No és cap novetat: el cicle vital de les dones implica importants canvis hormonals. Però potser si que ho és que aquestes variacions en els nivells d’estrògens i progesterona tenen conseqüències en la salut bucodental. I atès que les majors alteracions hormonals es produeixen durant l’embaràs, també és en aquest període quan la boca de la dona pot patir més contratemps. 


    Les genives són les que més pateixen durant l’embaràs. La gingivitis gravídica o de l’embaràs és una malaltia que pateixen entre el 60 i el 75 % de les embarassades, generalment entre el tercer i el vuitè mes, que fa que les genives adquireixin un color vermellós, s’inflamin i sagnin. Aquest tipus de gingivitis es veu potenciada pels canvis hormonals i vasculars propis de l’embaràs. Encara que acostuma a desaparèixer després del part, cal controlar-ho perquè no vagi a més, ja que la meitat de les embarassades que la pateixen poden empitjorar derivant a periodontitis o "piorrea", amb tot el que això comporta.


    Tot i la freqüència d’aquesta malaltia, els estudis demostren que menys de l’ 1 % de les embarassades manifesta gingivitis gravídica si a l’inici de l’embaràs no presentava gingivitis. Però si les genives presenten inflamació abans de l’embaràs, les probabilitats d’aparició augmenten en gran manera. 


    En ocasions, la gingivitis pot venir acompanyada d’un tumor benigne anomenat “granuloma de l’embaràs”, que creix ràpidament però, en la majoria dels casos, desapareix després del part. 


    Durant l’embaràs també augmenta el risc de càries dental, ja que els canvis en la composició i flux de la saliva dificulten la neutralització dels àcids de la boca i la reparació de l’esmalt. Aquest, a més, pot debilitar-se també pels vòmits característics de l’embaràs.


    La periodontitis multiplica per 3 el risc de part prematur

    Segons la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), una dona embarassada amb periodontitis no controlada té el triple de probabilitats de patir un part prematur (anterior a la setmana 37), principal causa de mortalitat perinatal (immediata al naixement) i segona causa de mortalitat infantil durant el primer any de vida. 


    Però, a més, les dones amb periodontitis no controlada tenen una probabilitat fins a quasi quatre vegades més de no quedar-se embarassades que una dona amb una boca sana, segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Helsinki (Finlàndia). 


    Com reduir els problemes bucodentals de l’embaràs

    Una bona higiene bucodental és vital per mantenir a ratlla la placa bacteriana i, per tant, a la gingivitis. També la visita al teu dentista abans de l’embaràs i com a mínim una vegada durant aquest (en el segon trimestre) és fonamental per evitar problemes bucodentals que puguin agreujar-se durant la gestació. I tenir en compte la limitació d’aliments ensucrats i entre hores ajuda a reduir el risc de càries.