• 17 ABR 18

    Protector bucal, quan és necessari?

    Associat a esports de contacte, els experts recomanen usar-lo al practicar qualsevol activitat física que suposi un risc per la boca

    Cascs, canyelleres (“espinilleras”), genolleres… Són proteccions que s’utilitzen habitualment al practicar esports com el ciclisme, el futbol o el voleibol i que prevenen lesions al cap, extremitats i articulacions. Si protegim aquestes parts del nostre cos, perquè no fem el mateix amb la nostra boca? 


    Usar protector bucal evita que, després d’una caiguda o un cop, es fracturi la corona o la dent, l’os maxil·lar o l’articulació temporomandibular (articulació que permet obrir, tancar i moure lateralment la mandíbula). També ajuda a prevenir lesions en els teixits tous com les genives, la llengua o el paladar. 


    Però també, segons afirma l’Acadèmia d’Odontologia General (AGD per les seves sigles en anglès), al pressionar el protector bucal mentre es practica un esport s’activen els músculs de la mandíbula i el coll, cosa que aporta protecció davant una possible commoció. Un altre benefici de l’ús del protector bucal és que fa que la respiració sigui més efectiva durant un esforç físic al modificar la posició de les vies respiratòries. 


    En quins esports es recomana el protector bucal? 

    L’ús del protector bucal s’associa a esports de contacte como la boxa, l’hoquei o el rugbi, en els que hi ha un risc més gran de rebre un cop a la boca. Però els experts recomanen utilitzar un protector bucal quan es practiqui qualsevol esport que suposi un risc de lesió en aquesta zona de la cara, com el bàsquet, el futbol o el patinatge, entre altres. 


    Tipus de protectors bucals

    • Protectors bucals estàndards o prefabricats. Es venen a botigues de material esportiu. El seu principal problema és que no s’ajusten completament a la boca, sinó que queden folgats i amples, pel que és necessari pressionar la mandíbula per mantenir-los al seu lloc. A més, poden ser massa voluminosos i, com a conseqüència, resulta difícil parlar o respirar quan es porten posats. 


    • Protectors bucals semiadaptables. Ofereixen una millor adaptació que els protectors bucals prefabricats ja que estan fets d’un material termoplàstic que es torna flexible al bullir-lo amb aigua. Després, hem de tenir-lo en boca durant uns minuts perquè agafi la forma de la nostra dentadura. 


    • Protectors bucals fets a mida. Els realitza un dentista totalment personalitzats segons les particularitats de cada pacient pel que queden ajustats i no cal fer pressió perquè es subjectin. Es fabriquen amb materials termoplàstics a partir d’un motlle exacte de la boca del pacient. S’adapten a la perfecció a l’anatomia de la boca pel que són més còmodes i no dificulten ni la parla ni la respiració. 


    Relació esport – salut bucodental 

    Per obtenir un bon rendiment esportiu i, a la vegada, mantenir la nostra boca fora de perill  no només és necessari l’ús del protector bucal. També és imprescindible tenir uns correctes hàbits d’higiene bucodental ja que de la salut de les nostres genives i boca depèn l’èxit de la nostra carrera esportiva, sigui aquesta professional o amateur.