Periimplantitis: una amenaça pel teu implant dental
Aquesta malaltia infecciosa afecta a la geniva i a l’os que envolta l’implant i pot provocar la seva pèrdua
Un implant dental pot semblar “irrompible”, però té un taló d’Aquil·les: la geniva i l’os que l’envolten. Si aquests emmalalteixen, l’implant pot acabar fracassant. I això és precisament el que succeeix amb les anomenades malalties periimplantàries, una patologia d’origen infecciós que afecta a una de cada quatre persones amb implants. A continuació, t’expliquem què les provoca, com prevenir-les i quins són els seus tractaments.
Els implants dentals han suposat tota una revolució en el món de l’odontologia; una “tercera dentició” que ens permet recuperar la funcionalitat i estètica del nostre somriure amb unes taxes d’èxit molt elevades. No obstant, això no significa que no puguin sorgir complicacions si es donen certs factors de risc. En el cas de les periimplantitis, aquests factors són principalment el tabac, els antecedents de periodontitis i una higiene oral deficient. La diabetis mal controlada o el disseny inapropiat de les pròtesis són altres factors que poden promoure la seva aparició o desenvolupament.
Mucositis: l’avantsala d’una periimplantitis
Les malalties periimplantàries es classifiquen en dos grans grups:
- Mucositis periimplantària. Afecta a les mucoses que envolten els implants, generant inflamació i sagnat. Actualment s’estima que pràcticament un de cada dos implants acaba presentant aquesta malaltia.
- Periimplantitis. En aquest cas, no només s’inflamen i sagnen les mucoses, sinó que a més hi ha una pèrdua progressiva de l’os que subjecta l’implant. Un de cada quatre portadors d’implants té periimplantitis. Un nombre molt elevat si tenim en compte que a Espanya es col·loquen uns 800.000 implants a l’any.
La mucositis és l’avantsala d’una periimplantitis. Afortunadament és un procés reversible si es segueixen les mesures terapèutiques adequades, però si no es tracta acabarà derivant en una periimplantitis, que és més complexa de tractar i ocasiona seqüeles estètiques, com recessions a les genives que poden deixar exposats els implants. Si no actuem a temps, les probabilitats de perdre els implants afectats són elevades.
Cuida el tu implant com si fos una dent natural
Un implant dental requereix les mateixes cures que una dent natural. Per això, la prevenció és clau per evitar malalties com les periimplantitis. És important mantenir el control de la placa bacteriana a través d’ una bona higiene oral i assistir als manteniments periòdics amb el dentista.
Si la prevenció falla i ja tenim una lesió periimplantària, serà necessari iniciar un tractament no quirúrgic per desinfectar la zona afectada mitjançant curetes, ultrasons, làser… En funció del grau de la malaltia, podria ser necessari realitzar un tractament quirúrgic, en el que s’utilitzarien diferents tècniques (resectiva, regenerativa o combinada), depenent de cada cas concret.
Els implants dentals poden durar-nos tota la vida sempre que mantinguem a ratlla les malalties periimplantàries. Hem d’assistir a la nostra cita amb el dentista per detectar-les a temps, tractar-les amb un bon professional en cas que apareguin i conscienciar-nos per prevenir-les adequadament.