Per què es desgasta l’esmalt dental?
En contra de la creença popular, les higienes dentals professionals no malmeten l’esmalt; si que ho fan l’abrasió, els aliments i begudes àcides, el bruxisme o el raspallat agressiu
Una pregunta que ens fan habitualment els pacients a Clínica Cervera és: “Les higienes dentals desgasten l’esmalt?”.
La higiene dental o profilaxis elimina la placa bacteriana i el càlcul dental de la boca, a més de fer desaparèixer les taques externes de les dents causades pel cafè, el tabac, el vi negre… Per efectuar-la, els dentistes utilitzem aparells sònics i ultrasònics que, a través d’ones vibratòries, trenquen el càlcul de la superfície de la dent, així com també l'ús manual de curetes sense afectar l’esmalt dental. Per tant, una neteja dental professional mai malmet l’esmalt, de la mateixa manera que no fem malbé el vidre de les finestres de casa nostra per netejar-les diàriament, sempre que utilitzem els materials i el procediment adequats.
L’esmalt dental és la substància més dura del nostre organisme, però no per això és indestructible. Què pot provocar aleshores el seu desgast?
• Abrasió. Els emblanquiments casolans a base de bicarbonat i llimona, per exemple, són abrasius i poden acabar erosionant l’esmalt dental.
• Abús d’aliments i begudes àcides. Les begudes energètiques, els refrescs amb gas, el vinagre, el vi, el suc de cítrics (taronja, llimona..), etc. ajuden a l’erosió de les dents.
• Bruxisme. Una de les conseqüències de la pressió entre les dents és el despreniment de l’esmalt en el coll de la dent (abfracció dental); en aquest cas, amb forma de falca. Aquesta pèrdua de l’esmalt dental provoca a la vegada sensibilitat extrema.
• Raspallat agressiu. Si fem massa força amb el raspall contra les nostres dents o genives, ens raspallem amb excessiva freqüència cada dia o utilitzem una tècnica inadequada, també podem patir abfraccions dentals.
Consells per cuidar l’esmalt dental
“Més val prevenir que curar” diu la dita. I en el cas de l’esmalt, la prevenció és especialment important ja que no es regenera. Per això, des de Clínica Cervera t’oferim unes recomanacions per tenir-ne cura.
1. En la higiene bucodental.
- Raspalla’t les dents 2-3 vegades al dia durant dos minuts.
- Si has ingerit aliments àcids, esbandeix-te la boca i espera 30 minuts a raspallar-te les dents.
- Fes servir una pasta dental amb fluor, que ajudi a reforçar l’esmalt dental.
- Evita tècniques de raspallat traumàtiques. No facis pressió ni freguis el raspall de manera agressiva.
2. En l’alimentació.
- Redueix el consum d’aliments i begudes àcides. Si prens sucs ensucrats o àcids a diari, utilitza una palleta darrere les dents per minimitzar el contacte del líquid amb les dents.
3. Visita periòdicament al teu dentista, qui pot detectar si existeix desgast de l’esmalt dental i per què, així com oferir-te consells de protecció personalitzats i productes innovadors que reparen l’esmalt dental.