• 10 JUN 19

    Menopausa: quan la boca de la dona necessita més cures

    Durant aquesta etapa la reducció de certes hormones fa més fràgil la salut bucal

    A España, la mitjana d’edat de la menopausa es situa en els 51 anys, i no ve sola… Porta amb ella símptomes que es reflecteixen en tot el cos de la dona, inclosa la boca, que pot presentar alteracions en els seus teixits, una menor secreció de saliva i certs desordres a la flora bucal. Tot això perquè amb l’arribada de la menopausa, els ovaris redueixen els nivells de producció d’estrògens, que fins el moment oferien protecció antiinflamatòria a les genives, i de progesterona, absència que facilita l’aparició de l’osteoporosi.


    Durant aquesta etapa vital, la dona ha de tenir especial cura de la seva salut bucodental, per això és important que conegui quines seran les principals amenaces per la seva boca. Coneixent-les, sabrà com prevenir-les.


    1. Genives més dèbils
      La reducció d’hormones fa que les genives es tornin més susceptibles a malalties  inflamatòries, com la gingivitis i la periodontitis. Les més comuns són:

      · Gingivitis atròfica o descamativa
      , caracteritzada per genives envermellides que poden causar dolor.

      · Gingivoestomatitis postmenopàusica, les genives es tornen brillants i seques, de fàcil sagnat i color entre pàl·lid i vermellós. 

    2. Sequedat bucal i càries
      Les glàndules salivals disminueixen la producció de saliva, cosa que provoca xerostomia o símptoma de la boca seca, que també acostuma a veure’s potenciat pel consum de certs medicaments. Com a conseqüència, la dona pot experimentar dificultats per mastegar, empassar o parlar, boca resseca, fissures a les comissures, mal alè… A més, la disminució de saliva, que fins ara havia ofert una protecció extra a la boca, incrementa el risc de patir càries, especialment a les zones de la dent més propera a l’arrel (càries radicular).

    3. Síndrome de la boca ardent
      Provoca una sensació d’ardor intens, de coïssor i cremor, especialment a la llengua. Afecta majoritàriament a les dones postmenopàusiques. 



    Existeix alguna relació entre l’osteoporosi i les genives?

    Els trastorns de descalcificació que poden produir-se en la dona menopàusica tenen poca repercussió en els ossos maxil·lars. No obstant, algunes dones amb osteoporosi prenen per via oral o endovenosa un grup de medicaments denominat bifosfonats, que impliquen un risc evident en una malaltia anomenada “osteonecrosis dels maxil·lars” després de la realització de tractaments com raspatges periodontals o cirurgies bucals. En aquests casos és molt important informar al dentista perquè prengui les mesures preventives oportunes.


    Puc contrarestar els efectes de la menopausa en la salut de la meva boca?

    Tot i que la menopausa fa que la boca de la dona sigui més susceptible a patir certes patologies, això no significa que no les puguem prevenir. El punt clau per aconseguir-ho és mantenir uns nivells baixos de placa bacteriana, cosa que podem aconseguir amb una bona higiene oral diària, incrementar ingesta d’aigua, fruita i verdura i reduir en la mesura del possible els medicaments que poden generar sequedat bucal. Això, combinat amb visites periòdiques al dentista, farà que el nostre somriure segueixi bufant espelmes sense perdre la seva salut, funcionalitat i estètica.

    + info: Com afecten les hormones a la boca de la dona