• 28 JUL 20

    Mastegar bé pot ajudar-te a prevenir malalties

    Com masteguem afecta directament a la salut de les nostres dents i genives

    És un clàssic en el manual de totes les mares: “Fill, mastega bé el menjar”. En aquesta ocasió, es tracta d’un consell més que justificat. El procés d’alimentació comença al mastegar els aliments a la nostra boca; un primer pas que devem fer correctament o, del contrari, no només podria afectar a la digestió, sinó també a la salut de la nostra boca.


    Per què és fonamental mastegar bé?

    La digestió de qualsevol aliment s’ inicia a la boca, mentre masteguem. Triturar bé el menjar, dedicant-li uns 30 segons, ajuda a que el nostre cos absorbeixi correctament en l’intestí tots els nutrients necessaris, però també ajuda a cuidar la salut de les nostres dents i genives, i tot gràcies a un flux fonamental en el nostre dia a dia: la saliva. 


    Què passa si no masteguem suficient?

    Mastegar correctament els aliments ens permet generar saliva, i a la vegada, aquesta produeix ptialina, un enzim que ajuda a descompondre els hidrats de carboni i a eliminar bactèries que pugui contenir el menjar. La primera finalitat de la masticació és preparar el bol alimentari per la deglució. 


    No obstant, si no trossegem el menjar amb les dents, no produirem suficient saliva, pel que enviarem directament els aliments a l’aparell digestiu. Per tant, altres òrgans hauran de fer-se càrrec de la descomposició d’aquests, cosa que dificultarà que el nostre cos pugui separar les toxines dels nutrients. Si això succeeix, tindrem més risc de patir intoxicacions amb més freqüència i facilitat. També podríem patir desequilibris dels nivells d’acidesa que hi ha a l’estómac, cosa que es tradueix en reflux, acidesa estomacal i gastritis.


    Per altra banda, al no produir tanta saliva, no estarem degustant els aliments, ja que aquesta té una funció important a l’ hora de detectar els gustos i gaudir de cada mos. 


    Mastegar bé protegeix la nostra boca davant de malalties

    Al produir saliva aconseguim que les restes d’ aliments i microorganismes no s’adhereixin tan fàcilment a les dents, pel que la placa bacteriana ho tindrà més complicat per fer de les seves.  


    A més a més, la masticació estimula la producció de cèl·lules immunes que estan especialitzades en combatre les bactèries i fongs que entren a la boca i les genives, i per tant ens ajuda a mantenir-la fora de perill. Concretament parlem dels limfòcits Th17, unes cèl·lules del sistema immunitari que ajuden a prevenir les infeccions bacterianes i fúngiques de la boca.


    I si masteguem més temps del necessari?

    Els extrems no són bons. De la mateixa manera que mastegar poc els aliments pot portar-nos problemes, mastegar-los massa, també. Per una part, podria sobrecarregar i danyar  el múscul masseter, a més d’acabar erosionant les nostres dents a llarg termini; i per altra, sobre estimularà els limfòcits Th17, que en excés poden provocar l’aparició i desenvolupament de la malaltia de les genives (periodontitis).