Halitosi: com eliminar el mal alè sense necessitat de trucs ni pocions
En el 90 % dels casos el seu origen està a la boca i més de la meitat d’ells està relacionat amb les malalties de les genives
L’halitosi no és un problema només d’uns quants. Segons un informe de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), aproximadament un terç dels adults té o ha tingut mal alè. Per tant, és un problema estès del que se’n parla poc. Les persones amb halitosi solen tractar aquesta patologia com un tema tabú i, juntament a la dificultat per valorar pel nostre compte i de manera objectiva si ho patim, ha fet que creem molts mites al voltant i que busquem per Internet trucs i remeis casolans amb l’esperança d’emmascarar-ho. Afortunadament, l’odontologia actual té solucions efectives per eliminar el mal alè.
S’acostuma a pensar que el mal alè prové de l’estómac, però no és així. En el 90 % dels casos el seu origen està a la boca i més de la meitat d’ells estan relacionats amb les malalties de les genives, és a dir, amb la gingivitis o la periodontitis (“piorrea”). Una altra bona part està vinculada amb la presència de bactèries a la part posterior de la llengua. Només el 10 % dels casos d’halitosi té un origen nasofaringi, gàstric o sistèmic, causat per la diabetis, dolències hepàtiques o pulmonars.
L’aparició del mal alè es deu generalment a la descomposició bacteriana de partícules d’aliments, cèl·lules, sang i alguns components de la saliva. Aquesta descomposició genera gasos anomenats compostos sulfurats volàtils, que són els causants de l’halitosi. Tots produïm aquest tipus de gasos a la boca, el problema sorgeix quan en produïm una quantitat elevada.
Com comprovar si tens mal alè?
Resulta difícil esbrinar per nosaltres mateixos si la nostra boca desprèn mal alè. A vegades, les persones amb halitosi són les últimes en saber que ho tenen. Som els pitjors avaluadors del nostre propi alè, pel que no som conscients del problema a no ser que una altra persona ens ho faci saber, però no és massa comú que es presenti aquesta situació.
Amb això, doncs, com podem saber si tenim mal alè? A part de preguntar-ho a algú de confiança, algunes situacions que ens poden fer sospitar que patim halitosi són el color vermellós o marronós o el mal olor del fil dental després de fer-lo servir, o que observem una capa blanquinosa a la part posterior de la llengua.
Però estaríem parlant d’indicis ja que l’única forma certa de saber si patim halitosi és anar a la nostra clínica dental. A través d’un diagnòstic professional, els dentistes podem saber de forma objectiva si una persona té mal alè i per què. Per això comptem amb algunes eines, a Clínica Cervera, per exemple, tenim una tecnologia avançada anomenada OralChroma que ens permet saber ràpidament i de manera fiable si l’origen del mal alè prové de la boca, pel que ens ajuda a triar el tractament específic que necessita cada persona.
Què fer per eliminar el mal alè
En el cas que patim halitosi, s’ha de començar per la part més senzilla i la més important: una bona higiene bucodental. Hem de parar especial atenció a la neteja de la llengua i dels espais interproximals, amb el fil dental o els raspallets interproximals. També hem d’anar al nostre dentista per descartar l’existència d’alguna malaltia oral que pugui estar provocant el mal alè, com la càries o la malaltia periodontal. Aquests són els primers passos que hem de fer per eliminar el mal alè i els que, en la gran majoria dels casos, ens portaran cap a la solució.