Emblanquiment dental: 3 raons per fugir dels remeis casolans
Les pastes per blanquejar canvien “molt poc o gens” el color de les dents, segons l’OCU
No hi ha somriure radiant sense unes dents blanques. D’aquí que l’emblanquiment dental sigui un dels tractaments estètics bucodentals més demanats… i que hagin proliferat remeis casolans que prometen blanquejar les dents d’una manera eficaç i segura. No obstant, estem parlant d’un tractament que no és innocu, pel que si no es fa professionalment pot portar-nos un seguit de perills per a la salut.
A continuació t’exposem tres raons per les que hauries de fugir dels remeis casolans per blanquejar les dents:
1. Perquè són ineficaços
Els remeis casolans són, en el millor dels casos, ineficaços ja que utilitzen una concentració de l’agent blanquejador (peròxid de carbamida o d’hidrogen) molt baixa. El seu ús en quantitats efectives està reservat únicament als dentistes. Des del 21 de setembre de 2011 una directiva europea estipula que els productes que contenen fins a un 0,1 % de peròxid d’hidrogen (més conegut amb el nom d’aigua oxigenada) es poden vendre lliurement, però els que continguin entre un 0,1 % i un 6 % només estan disponibles després d’un examen clínic i una primera aplicació realitzada per un dentista.
Per altra banda, les pastes dentífriques blanquejadores, tot i ser segures, s’han demostrat que són ineficaces, segons un estudi realitzat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Després d’analitzar 13 pastes que s’anuncien com a blanquejadores, es va comprovar que totes elles canvien “molt poc o gens” el color de les dents, pel que “el seu efecte blanquejador queda en dubte”.
2. Perquè són perillosos
Els remeis casolans no només resulten ineficaços, sinó que poden arribar a ser perjudicials. El bicarbonat i perborat, que solen ser-hi presents, són elements abrasius que poden acabar erosionant l'esmalt.
3. Perquè l’emblanquiment té contraindicacions
Hi ha situacions molt concretes en les que els emblanquiments dentals no són recomanables: si tenim càries sense tractar, si patim gingivitis o periodontitis, si tenim dents sensibles… El nostre dentista és l’únic que pot avaluar si la nostra salut bucal compleix amb els requisits previs per l’emblanquiment.
També existeix la possibilitat que no necessitem un emblanquiment, sinó una profilaxis (una “higiene”) i polit dental ja que a vegades les tincions són extrínseques per dipòsit de tosca (“sarro”), per col·lutoris de clorhexidina, enfosquiment de compòsits antics, etc.
En definitiva, si vols que el teu somriure sigui més blanc, fuig dels remeis casolans. L’emblanquiment dental no pot fer-se de manera indiscriminada, sinó que sempre ha d’estar supervisat i controlat per professionals mèdics. A Clínica Cervera valorem prèviament les possibles contraindicacions del teu cas en particular i realitzem el tractament de la manera més segura i eficaç.
+ info: Emblanquiment a Clínica Cervera