• 14 NOV 18

    Els efectes de la diabetis en la salut bucodental

    La periodontitis és una de les complicacions més freqüents en pacients diabètics, que tenen tres vegades més possibilitats de patir aquesta malaltia de les genives

    “Epidèmia”, “del segle XXI” o “silenciosa” són les principals paraules que llegiràs en qualsevol text per definir la diabetis, una malaltia que afecta a més de 420 milions de persones en el món (8,5 % de la població) i que serà la setena causa de mortalitat al 2030, segons l’Organització Mundial de la Salut. 


    A Espanya, un 13,8 % de les persones majors de 18 anys tenen diabetis tipus 2 (també anomenada no insulinodependent) i, el que és més preocupant, el 6 % no la té diagnosticada, segons la Societat Espanyola de Diabetis (SED) Les visites al dentista són una oportunitat per combatre aquesta malaltia. Per què? Aprofitem que avui, 14 de novembre, es celebra el Dia Mundial de la Diabetis i t’ho expliquem. 


    La relació existent entre la diabetis i la salut bucodental és bidireccional i es retroalimenta: la periodontitis és una de les complicacions més freqüents de la diabetis; però també el pacient diabètic té fins a tres vegades més de possibilitats de patir aquesta malaltia de les genives. 


    Tot i que aquest vincle entre diabetis i periodontitis està científicament demostrat, entre els hàbits saludables que se’ls inculquen als pacients diabètics (dieta equilibrada, activitat física regular, consum moderat d’alcohol…) no s’hi troben els consells d’higiene bucodental. La Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA) i la Fundació SED ofereixen algunes raons per les que si que s’haurien de tenir en compte: 


    • Les malalties periodontales són més freqüents en diabètics. 


    • La periodontitis progressa més ràpid en diabètics, especialment en aquells mal controlats. 


    • Els diabètics són més propensos a patir afeccions bucals, com alteracions en la percepció del gust, infeccions oportunistes (candidiasi oral, ficomicosi o mucormicosi) o xerostomia o síndrome de la boca seca, entre altres. 


    Contrarestar les conseqüències 

    Per neutralitzar els efectes de la diabetis en la salut bucodental, la SED recomana: 


    1. Mantenir els nivells de glucèmia propers a la normalitat. 


    2. Autoexploració bucal diària, amb especial atenció a la salut de les genives. Recorda que existeixen signes que t’ ajuden a saber si la teva geniva no està sana.    


    3. Raspallat mínim de dues vegades al dia, sense oblidar la higiene interdental.


    4. Visitar al dentista dues vegades a l’any per revisió i higiene dental, i també quan sorgeixi qualsevol problema. 


    5. Evitar el tabac.