• 05 MAR 18

    Els cinc aliments més sans per les genives

    Complementa el tractament preventiu contra les malalties periodontals incloent a la teva dieta peix blau, fruits vermells o iogurt

    Una bona higiene bucodental diària i visites periòdiques al dentista constitueixen les cures mínimes per prevenir-nos de les malalties periodontals (de les genives). Però aquest tractament preventiu pot millorar si incloem a la nostra dieta una sèrie d’aliments sans per les genives gràcies al seu alt contingut en antioxidants o vitamines. A Clínica Cervera en destaquem cinc per les seves capacitats antibacterianes i antiinflamatòries.


    1. Aliments rics en omega 3 

    Com les nous o el peix blau (arengada, tonyina, salmó, sardina, anxova…). El nostre organisme no és capaç de produir per si mateix aquests àcids grassos capaços de reduir els nivells d’inflamació, d’aquí que sigui tan important incloure’ls a la nostra alimentació. El peix blau, especialment el salmó, també és ric en vitamina D, que facilita l’absorció de calci i fòsfor, cosa que fa les nostres genives més resistents a infeccions. Varis estudis suggereixen que els símptomes de la malaltia periodontal milloren després de l’augment del consum d’aquests peixos grassos.  


    2. Fruits vermells i altres aliments amb vitamina C

    El nabiu és conegut com el “superfruit”. Es tracta d’un dels fruits que més polifenols antioxidants conté i, segons una investigació publicada al Journal of Agricultural and Food Chemistry, aquesta substància ajuda a lluitar contra les bactèries que causen la periodontitis, concretament contra la ‘nucleatum Fusobacterium’. 

     

    Tots els fruits vermells  (gerds, maduixes i mores, a part dels ja citats nabius) són aliments rics en vitamina C, que crea un ambient inhòspit pel creixement bacterià. Aquesta vitamina també ajuda a mantenir el col·lagen de les nostres genives, fent-les més fortes i, per tant, més resistents a les malalties periodontals. En aquest sentit, també són aliments sans per les genives el kiwi, el que més vitamina C conté; o els cítrics i el raïm, tot i que la seva acidesa pot erosionar l’esmalt i fer les nostres dents més susceptibles de patir càries i hipersensibilitat dental.   


    3. Te verd 

    Conté catequines, uns antioxidants que eviten que les bactèries s’adhereixin a les nostres dents i amb capacitat antiinflamatòria. Per això redueix el risc de malalties de les genives, a més de patologies cardiovasculars. 


    4. Tomàquet

    És un aliment ric en licopè, un potent antioxidant. Segons el British Journal of Nutrition, la ingesta diària d’un got de 330 mil·lilitres de suc de tomàquet durant 20 dies redueix els nivells de certs compostos inflamatoris. A més, té un alt contingut en vitamina C, els efectes contra el creixement bacterià que ja hem explicat. 


    5. Iogurt natural

    Es tracta d’un producte probiòtic. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els probiòtics contenen microorganismes vius que, administrats en quantitats adequades, exerceixen un efecte beneficiós sobre la salut. El benefici per la nostra boca és que potencia les defenses de les genives contra aquelles bactèries que provoquen la seva inflamació, causant gingivitis o periodontitis (“piorrea”).