Dr. Cervera: “Els implants dentals necessiten la mateixa atenció que les dents naturals”
El director mèdic de Clínica Cervera respon a les principals preocupacions sobre els implants
Molts ho anomenen la “tercera dentició”. Els implants dentals són considerats l’avançament odontològic més important dels darrers anys, ja que són capaços de substituir dents perdudes amb una estabilitat igual o inclús superior a les naturals. Això vol dir que els implants dentals són per sempre? Podem oblidar-nos per fi del nostre raspall de dents i del nostre dentista? El Dr. Santiago Cervera ens respon a les principals preguntes que han sorgit al voltant d’aquest tema.
P: Els implants dentals duren tota la vida?
Dr. Cervera: Segons dades de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), el 98 % dels implants s’ integren a l’os després de la seva col·locació i, als 15 anys, més del 90 % dels col·locats al maxil·lar superior i a la mandíbula segueixen funcionant adequadament. Però encara que les xifres d’èxit són aclaparadores, els dentistes no podem garantir al 100 % que els implants dentals durin tota la vida, ja que depèn de múltiples factors.
P: Quins són aquests factors dels què depèn la durada dels implants?
Dr. Cervera: La duració dels implants dentals depèn, fonamentalment, de les particularitats del pacient. Una mala higiene oral, ser fumador, una diabetis mal controlada, haver patit problemes periodontals prèviament, la osteoporosis o inclús el bruxisme són alguns factors que poden generar complicacions. Altres causes que influeixen en la durada dels implants dentals són la qualitat dels mateixos, l’experiència i professionalitat del dentista que els hagi col·locat, i molt especialment el tractament de manteniment que es segueix. Perquè els implants s’han de cuidar, no són un miracle del que després ens en puguem oblidar.
P: Com n’hem de tenir cura?
Dr. Cervera: Com a mínim, igual de bé que amb les dents naturals, és a dir, amb una bona higiene bucodental a casa i visites periòdiques al dentista. Una bona higiene bucodental consisteix en raspallar-nos les dents com a mínim dues vegades al dia seguint aquestes quatre passes: esbandir-nos la boca amb aigua abans de començar; raspallar-nos les dents, sense oblidar-nos la llengua, en sec o amb una pasta dentífrica; utilitzar el fil dental o raspallets interdentals; i no esbandir-nos la boca amb aigua després del raspallat per deixar actuar la pasta, en el cas que l’hagis utilitzat.
P: Quines conseqüències pot tenir que ignorem aquestes atencions?
Dr. Cervera: Possiblement, acabaríem patint les anomenades malalties periimplantàries, que són unes patologies d’origen infecciós causades per bactèries molt similars a les que ocasionen la periodontitis o “piorrea”. En un primer moment, la geniva que envolta l’implant s’inflama, s’enrogeix i sagna espontàniament o al raspallar-nos. És el que anomenem mucositis, es tracta d’un procés reversible si prenem les mesures adequades. No obstant, si tampoc fem cas a aquest primer senyal d’alarma, la mucositis podria derivar en una periimplantitis, que destruiria l’os que aguanta l’implant, i aquest s’acabaria perdent. A diferència de la mucositis, la periimplantitis és difícil de tractar y pot deixar-nos seqüeles estètiques, com recessions a les genives. Per tant, és imprescindible que actuem quan abans millor.
+ info: Implants dentals