Digue’m quina edat té i et diré com hauria de ser la seva higiene bucal
Si penses que no val la pena tenir cura de les dents de llet perquè acabaran caient, ja és hora de canviar d’opinió…
Si no hi ha dents, no cal netejar la boca?, serveix d’alguna cosa tenir cura de les dents de llet si cauran? , el fluor és dolent pels nens?, a quina edat haurien de ser capaços de raspallar-se sols? Ser pare o mare no significa tenir la resposta a totes les preguntes. Per això, des de Clínica Cervera volem ajudar-te. T’expliquem com hauria de ser la higiene bucodental del teu fill segons la seva edat.
Etapes de la higiene bucal infantil
De 0 a 2 anys
Des dels seus primers dies de vida i fins l’erupció de les primeres dents, neteja les seves genives amb una gasa neta i humida envoltada al teu dit com a mínim una vegada al dia. Pots aprofitar el moment del bany.
Una vegada apareguin més dents i la dieta del nadó sigui més variada, és convenient utilitzar un raspall adaptat a la seva edat. Però sense pasta de dents perquè podria empassar-la, i a més a més en aquestes edats el fluor no és necessari.
Segons explica l’Associació Dental Americana (ADA), les dents de llet són tan importants com les permanents en els adults ja que ajuden a alimentar-se i a parlar correctament. També preparen el terreny per als futurs somriures preservant l’espai a la mandíbula per a les dents adultes.
Quan una dent de llet es perd massa aviat, les dents permanents es poden moure cap a l’espai buit i dificultar així que altres dents adultes tinguin lloc quan els hi toqui sortir. Això pot fer que les dents es torcin o quedin amuntegades. Per això és important que els nadons comencin amb una adequada higiene bucodental que ajudi a protegir les seves dents en els propers anys.
Porta el teu nadó al dentista quan faci el seu primer any per detectar i controlar possibles problemes potencials.
De 2 a 7 anys
Ajuda’l i supervisa el raspallat, que ha de fer-se com a mínim dues vegades al dia: al matí i a la nit abans d’anar a dormir. Mai li donis aliments abans de dormir sense netejar les dents després ni deixis que s’adormi amb el biberó a la boca (“càries del biberó”) ja que aquestes són les causes principals de càries en els nadons. L’únic aliment que pot ingerir després de la higiene bucodental és aigua.
En quant a la pasta de dents, una vegada que el nen hagi après a escopir després del raspallat, utilitza’n una petita quantitat amb fluor (de la mida d’un pèsol). Però no li esbandeixis la boca: d’aquesta manera, s’eliminaria el fluor abans de que faci el seu efecte.
A partir dels 8 anys
El teu fill ja haurà adoptat tant l’habilitat motora adequada com la responsabilitat necessària per començar a raspallar-se pel seu compte. No obstant, és important que supervisis el seu raspallat.