Diastema: És imprescindible tancar-lo?
No devem provocar-nos aquest forat entre les “pales” si no el tenim de forma natural
La Brigitte Bardot i la Madonna el tenen. També artistes espanyols com Dani Martín o Quim Gutiérrez. El diastema és aquest espai tan característic que algunes persones tenen normalment entre els dos incisius centrals superiors que comunament anomenem “pales”. Per alguns s’ha convertit en tot un fenomen estètic, fins el punt de voler provocar-se’l per aconseguir una aparença més juvenil. És això una pràctica recomanable? I si tenim un diastema de forma natural, hauríem de tancar-lo? Segueix llegint per esvair els dubtes.
El diastema anterior és un tret molt característic en els nens que es va corregint amb el pas del temps, conforme van substituint-se les dents de llet per la dentició definitiva. No obstant, també pot originar-se per altres causes que requereixen d’un tractament en cas que sigui convenient tancar-lo.
En quins casos cal tancar el diastema?
Com a norma general és aconsellable tancar-lo i, sobretot, mai crear-lo a propòsit quan no es té de manera natural. Així ho recomana la Societat Espanyola d’ Ortodòncia (SEDO). L’ortodoncista és el professional que pot valorar la idoneïtat de tancar o no el diastema després de comprovar l’estat de la mossegada i les possibles incidències que pugui estar causant aquest forat a la resta de la boca.
Si tens un diastema i no t’agradaria tancar-lo per una qüestió estètica, has de tenir en compte que no es tracta exclusivament d’un tema estètic, sinó principalment funcional i de salut ja que una mala oclusió pot portar problemes molt diversos, com molèsties d’esquena, mandíbula i coll, dificultats a la masticació i digestió, etc. Per això, el més recomanable és visitar l’ortodoncista per conèixer què és el millor per la teva salut.
Quins tractaments són els més habituals per tancar el diastema?
Els tractaments per tancar el diastema són molt variats i la seva tria dependrà de cada cas en particular. A continuació, apuntem les principals causes del diastema i els tractaments que solen realitzar-se en funció d’aquestes:
- Microdòncia (mida de dents petita). Aquests casos, es combinen ortodòncia i odontologia restauradora per tancar el diastema. En ocasions també podem recórrer a tractaments amb laminats dentals.
- Pèrdua de molars. La pèrdua d’alguna dent a la part posterior de la boca pot provocar que la resta es desplaci, creant forats o diastemes on abans no n’hi havia. En aquests casos s’acostuma a recórrer als implants dentals amb una prèvia planificació i moviments mitjançant ortodòncia.
- Fre labial massa gran. És el cas més freqüent i sol precisar un abordatge ortodòntic i quirúrgic (frenectomia) per l’eliminació del fre.
Tot i que aquests són els tractaments més habituals, insistim en que és l’ortodoncista qui sabrà indicar el més adequat pel teu cas concret.