"Dents de tauró": per què al meu fill li ha sortit una doble fila de dents?
Succeeix quan la dent definitiva apareix sense que s’hagi caigut abans la de llet
“Dents de tauró”. Dit així, de forma tan comú, pot espantar a aquells pares que veuen com als seus fills, a partir dels 6 anys, els surten una doble fila de dents, normalment a les incisives inferiors. Això passa quan les dents definitives apareixen darrere de les dents de llet sense que aquestes hagin caigut abans. Les preguntes que ens venen al cap són: Les “dents de tauró” són un problema greu? Hauria de fer alguna cosa? Som-hi amb les respostes!
Les dents definitives comencen a aparèixer aproximadament a partir dels 6 anys. Durant aquest procés, van empenyent progressivament a les dents de llet, que van perdent poc a poc la seva arrel i guanyant mobilitat fins que acaben caient i deixant disponible tot l’espai per les definitives. Tot i que aquest és el procés habitual, en ocasions ambdues denticions poden coexistir donant lloc a les “dents de tauró”.
Per què apareixen?
Aquest fenomen pot ser causat per motius molt variats, com en les següents situacions:
- No hi ha espai. Quan no existeix suficient espai en els maxil·lars i les dents definitives surten per on troben forats.
- Una desviació. Quan la direcció de sortida de la dent definitiva és diferent a la de llet, cosa que no propicia que aquesta perdi la seva arrel (reabsorció).
- Qüestió de genètica. Per exemple, per la presència d’una dent supernumerària, és a dir, d’una dent extra que apareix al maxil·lar i per la que no hi ha espai.
Aquesta convivència de les denticions temporal i definitiva és més freqüent en les incisives inferiors, encara que també pot trobar-se en altres dents.
M’hauria de preocupar?
Tot i que els pares i mares solem alarmar-nos amb aquest tipus de problemes, en aquest cas podem respirar tranquils… com a mínim en principi. Generalment, les “dents de tauró” solen desaparèixer per si soles: la dent definitiva reabsorbirà parcialment l’arrel de la de llet, que acabarà caient. Però, pot ser que la dent de llet es resisteixi a abandonar la seva posició i acabi provocant alteracions en la dentadura, com una malposició.
Per tant, el més recomanable és consultar a la nostra odontopediatra quan detectem la presència d’una dent a segona fila. Tant si és necessari extreure la dent como si cau sola, una vegada que la dent definitiva tingui espai, s’anirà desplaçant per si mateixa –i amb ajuda de la llengua– fins la posició correcta.