DAM: un petit aparell que acaba amb els roncs i les apnees lleus
El Dispositiu d’Avançament Mandibular és un tractament efectiu per aquests trastorns respiratoris del son
Cap problema hauria de treure’ns el son, sobretot si té solució. Els roncs i les apnees lleus són trastorns respiratoris del son que afecten a la qualitat del nostre descans i que tenen una fàcil solució que hi cap al palmell de la teva mà: un Dispositiu d’Avançament Mandibular, més conegut com a DAM. T’expliquem en què consisteix i com funciona, i també quins són els senyals que ens alerten que podríem estar patint aquests problemes respiratoris.
El DAM o Dispositiu d’Avançament Mandibular és una fèrula bucal feta a mida, similar a les utilitzades en el tractament del bruxisme però doble: una es col·loca en el maxil·lar superior i l’altra, en l’inferior. Les dues s’encaixen amb un sistema regulable que permet avançar la posició de la mandíbula mentre dormim per evitar el col·lapse de la via aèria superior i, per tant, facilitar el pas de l’aire mentre dormim. D’aquesta manera, tractem els roncs i les apnees obstructives del son (AOS) lleus.
Com qualsevol tractament odontològic, el DAM requereix fer un seguiment i ajustaments regulars perquè sigui efectiu i compleixi la seva funció amb comoditat pel pacient.
Roncs o apnea: quina és la diferència?
El ronc i l’apnea obstructiva del son són trastorns que a vegades es produeixen al mateix temps, però són diferents. El ronc és el soroll que es produeix quan vibren les estructures toves de l’orofaringe durant la inspiració. A part de les molèsties colaterals que pugui causar a qui dormi al nostre costat, no solen suposar un risc per la salut.
En canvi, l’apnea obstructiva del son és un trastorn greu que fa que la nostra respiració quedi interrompuda durant uns segons per després reprendre-la. Això succeeix perquè els músculs de la part posterior de la gola es relaxen i les vies aèries es fan més estretes o es tanquen, provocant una baixada d’oxigen en la sang. Com a resposta, el cervell envia un estímul per despertar-nos i aconseguir que tornin a obrir-se les vies aèries.
Com saber si ronco o faig apnea mentre dormo?
Són moltes les persones que pateixen aquest tipus de problemes sense saber-ho. La Societat Espanyola de Neurologia estima que el 90 % dels pacients amb apnea del son no està diagnosticat. Els dentistes no només juguem un paper essencial en el tractament dels roncs i l’apnea, sinó que també és important el seu diagnòstic prematur. Per això, si t’aixeques amb cansament o algun familiar et diu que ronques o que interromps la respiració mentre dorms, no dubtis en comentar-ho amb nosaltres per poder-te ajudar.
Para atenció als següents símptomes d’alarma:
Diürns | Nocturns |
Somnolència | Roncs |
Cansament | Sensació de falta d’aire |
Mal de cap al matí | Insomni |
Falta de concentració | Ganes d’orinar a mitjanit (nictúria) |
Disminució de la libido | Sudoració |
Estat d’ànim depressiu | Reflux gastroesofàgic |
Interrupcions del son |
Encara que aquests símptomes poden donar-te una pista d’estar patint problemes respiratoris del son, és el teu dentista qui realment et farà sortir de dubtes.
Diagnòstic del ronc i l’apnea a la clínica dental
A Clínica Cervera disposem de les tecnologies més innovadores per dur a terme un diagnòstic precís: valorem la informació a través de qüestionaris, realitzem una exploració clínica específica, un estudi de les vies aèries i una poligrafia respiratòria, en cas de ser necessària.
• L’estudi de vies aèries ens permet valorar el volum d’aire del que disposa cada pacient i descartar possibles obstruccions anatòmiques, que calen ser valorades per un otorrinolaringòleg.
• Per la poligrafia respiratòria, el pacient dorm a casa amb un dispositiu col·locat al pit que registra 7 paràmetres basals bàsics. L’aparell monitoritza la qualitat del son durant tota la nit i ens permet diagnosticar i planificar el tractament adequat.
El DAM està indicat per pacients amb CPAP?
A part del ronc i les apnees obstructives del son lleus, el Dispositiu d’Avançament Mandibular també està indicat per aquelles persones amb apnea que no toleren el compressor d’aire CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), que produeix una pressió positiva i constant per mantenir oberta la via aèria. A vegades aquest tipus de dispositiu no s’adapta del tot bé o provoca efectes secundaris indesitjats, o simplement resulta incòmode per aquelles persones que han de fer desplaçaments freqüents i prefereixen una solució de mida molt més reduïda i fàcil d’utilitzar, com el DAM.
Si sospites que puguis estar patint algun d’aquests trastorns respiratoris del son, no dubtis en consultar al teu dentista. No deixis que et robin el son ni la salut.