Com afecten els medicaments a la salut de la teva boca?
La presa freqüent d’antibiòtics, xarops per la tos, anticonceptius o antihistamínics poden alterar el sentit del gust, càries, inflamació de les genives o sequedat bucal
¡No falla! Quan anem al dentista, una de les preguntes que sempre ens fan és: “Prens alguna medicació?”. Per què? Us preguntareu molts. Hi ha relació entre el xarop que prenc per la tos i la càries? Doncs si. La boca està comunicada amb la resta del cos i, per tant, el consum freqüent de determinats fàrmacs pot afectar a la nostra salut bucodental. Us expliquem com afecten els medicaments a la salut de la boca.
Alteració del sentit del gust
Antibiòtics, pegats de nicotina i reguladors de pressió arterial
Aquests fàrmacs poden disminuir la capacitat del nostre sentit del gust o deixar-nos un gust metàl·lic a la boca.
Antiàcids (indigestió) i gotes i xarops per la tos
Aquests medicaments tenen un alt contingut en sucres, que poden adherir-se a l’esmalt i provocar càries, d’aquí que es recomani raspallar-se les dents després de prendre’ls.
Creixement descontrolat de la geniva
Anticonvulsius (epilèpsia)
Entre els efectes de la fenitoïna que es troba en aquests fàrmacs cal destacar la hiperplàsia gingival o, el que és el mateix, el creixement descontrolat de la geniva, especialment de la interdental. A la vegada, també pot provocar alteracions periodontals, molèstia al mastegar, hemorràgia gingival, maloclusió, problemes estètics, trastorns en la parla…
Deteriorament de la mandíbula
Bifosfonats (osteoporosis)
En els darrers anys s’ha relacionat aquests medicaments amb la osteonecrosis mandibular (deteriorament de l’os de la mandíbula causat per la falta de flux sanguini) després d’una extracció dental o de la col·locació d’un implant. És cert que la incidència d’aquesta patologia en persones que prenen bifosfonats és baixa però, donada la importància de les seves conseqüències, recomanem que abans d’ iniciar un tractament amb aquests fàrmacs, vagis al dentista per solucionar els problemes bucodentals existents i evitar-ne així altres a posteriori.
Inflamació de genives
Anticonceptius
Les hormones sintètiques que componen els anticonceptius es relacionen amb un augment de la inflamació de les genives similar al que es produeix durant l’embaràs. Tot i que aquesta inflamació és menys intensa, si que es pot prolongar en el temps, cosa que donaria lloc a danys irreversibles en els teixits que envolten i subjecten les dents.
Llagues o úlceres bucals
Inhaladors
Un gest tan comú entre les persones amb problemes respiratoris com és el fet d’inhalar la seva medicació pot provocar una infecció per fongs anomenada candidiasis oral. Aquests fàrmacs també fan que produïm menys saliva i amb un pH més baix, amb el conseqüent augment de la incidència de càries. Per evitar-ho, s’aconsella esbandir la boca i raspallar després de prendre la medicació.
Sagnat
Anticoagulants, antiinflamatoris i corticoides
Poden provocar un sagnat anormal de les genives.
Antidepressius, antihipertensius (tensió arterial), antihistamínics (al·lèrgia i asma), descongestionants, diurètics…
Segons la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteintegració (SEPA), més de 500 medicaments d’aquest tipus provoquen xerostomia o sequedat bucal. De fet, són la primera causa d’aquesta patologia.
Ara que ja tens clar com afecten els medicaments a la salut de la boca, has de saber que aquests efectes tindran més o menys intensitat depenent de l’edat del pacient, la dosis del fàrmac i la prolongació en el temps del tractament mèdic. En qualsevol cas, respondre a la pregunta: Prens alguna medicació? de la manera més completa possible farà que el nostre dentista ens ofereixi el diagnòstic i tractament més adequat.