• 21 GEN 19

    Càries dental: 6 curiositats que probablement desconeixes

    Tot i ser una de les malalties més conegudes i amb més prevalença, encara amaga alguns secrets

    És una de les malalties més conegudes per tots i, tot i així, encara amaga curiositats desconegudes per molts. La càries dental la pateix entre el 60 i el 90 % dels escolars i quasi el 100 % dels adults en tot el món, segons dades de l’ Organització Mundial de la Salut (OMS). Complir amb una bona higiene bucodental, usar dentífric amb fluor, vigilar l’alimentació i visitar al dentista, la mantindran lluny de les teves dents. Ara t’explicarem  6 curiositats de la càries dental que probablement no coneixies:


    La càries és contagiosa

    Quan naixem, la nostra boca està estèril i a poc a poc la envaeixen els gèrmens. En general, aquells que provoquen la càries ens els transmeten els nostres propis pares, de la mateixa manera que poden transmetre’ns una grip. Si tenim càries, gestos tan comuns com fer un petó al nostre fill a la boca afavoreixen la seva transmissió… Existeixen també estudis que han demostrat que la bactèria responsable de la càries (Streptococcus mutans) no només la transmeten els pares, sinó també els companys de classe, compartint un gelat, bevent del mateix got… No obstant, la càries és una malaltia multifactorial i la simple presència de les bactèries cariogèniques a la nostra boca no significa que s’hagi de desenvolupar, però si que augmenta les possibilitats. Com més es retardi aquest contagi, millor. 


    La càries no sempre molesta ni es veu a simple vista 

    Podem patir càries dental sense sentir cap dolor. La càries no produeix dolor quan només afecta a l’esmalt, però si quan arriba a la dentina i al nervi de la dent. De la mateixa manera, no totes les càries es veuen a simple vista. Per això són tan importants les visites periòdiques al dentista per detectar-les a temps. Si anem al dentista quan veiem el “forat” o sentim dolor, probablement ens trobarem amb un abscés dental (acumulació de pus dins de la dent) o la destrucció de la polpa dentària. I ja només hi haurà una solució: l’obturació.


    Quantes més ingestes, més risc de càries

    Al menjar, la nostra boca s’acidifica i es desmineralitza l’esmalt dental. Després de cada àpat, es produeix una remineralització, però si mengem continuadament no permetem que aquesta es produeixi i serem més propensos a la càries. Si mengem entre hores, hem d’optar per aliments sans per les dents: formatge, iogurt natural, fruita, verdura… i raspallar-nos després de cada picoteig.


    Si dorms amb la boca oberta…

    Si respirem amb la boca oberta mentre dormim, correm més risc de tenir càries que els que ho fan pel nas ja que fa que disminueixi el nivell de pH de la boca i, per tant, que es desmineralitzi l’esmalt. Dormir de costat pot ajudar a evitar-ho.


    La càries té més incidència en asmàtics

    Els asmàtics acostumen a utilitzar inhaladors per administrar-se la medicació a través de la boca. Com a conseqüència, produeixen menys saliva i de pitjor qualitat (pH més baix), pel que s’ incrementa la incidència de càries. Per evitar-ho, és aconsellable que ens esbandim i raspallem la boca després de cada presa.


    Els dolços no són els principals causants de la càries

    “Càries? Però si el meu fill no menja llaminadures!”. La càries no està provocada només pels caramels, llaminadures i dolços. Els aliments rics en hidrats de carboni són els principals causants de la càries, especialment les formes més processades del midó: pa blanc, galetes, pa de pessic… També els sucs envasats o els gelats, que contenen molts sucres.

    + info: Càries dental: com evitar el seu contagi